Иницијатива на Интернационалната Стопанска Комора (International Chamber of Commerce ICC) и Светската Трговска Организација (Worldt Trade Organization WTO)

Интернационалната Стопанска Комора (International Chamber of Commerce ICC) и Светската Трговска Организација (Worldt Trade Organization WTO) започнуваат иницијатива "Мали бизнис шампиони" со отворен повик за предлози.

Генералниот директор на Светската трговска организација (СТО), Роберто Азеведо и генералниот секретар на Интернационалната стопанска комора (ICC), Џон Данилович, денеска ги започнаа заедничките напори за олеснување на учеството на помалите компании во меѓународната трговија.

Иницијативата, наречена "ICC-WTO Small Business Champions", ќе обезбеди платформа за компаниите и организациите од приватниот сектор во светот да предлагаат иновативни, практични идеи дизајнирани да ги поттикнат микро, малите и средните претпријатија (ММСП) да прават бизнис преку граници.

Оние бизниси кои ќе достават успешни предлози ќе бидат препознаени како " ICC-WTO Small Business Champions ".

И покрај нивното економско значење во развиените, земјите во развој и во најмалку развиените земји, учеството на ММСП во трговијата е непропорционално мало, често поради тоа што не се свесни за потенцијално поширокиот пазар и затоа што традиционално немаа ресурси за навигација за комплексни трговски постапки. Но, новите технологии помагаат да се надминат овие пречки и да се создаде поинтензивно поле за помалите компании во меѓународната трговија. Помагањето на повеќе ММСП за меѓународна трговија е важен чекор во градењето на по инклузивен трговски систем од кој ќе има корист поширок број на граѓани.

Генералниот секретар Данилович и генералниот директор Азеведо, ги повикуваат компаниите и организациите од приватниот сектор да направат чекори напред со предлози кои можат да им помогнат на ММСП да учествуваат во меѓународната трговија. Целта е да се подигне свеста за бариерите со кои се соочуваат ММСП во бизнисот преку границите, да ги истакнат искуствата и успешните приказни на оние ММСП што веќе тргуваат, да го олеснат пристапот до критични информации и да ги зголемат вештините меѓу ММСП за да им овозможат диверзификација на извозните пазари.

Генералниот директор на СТО, Роберто Азеведо, изјави:

"Слушнав многу големи идеи од приватниот сектор во последниве месеци за тоа како би можеле да им помогнеме на ММСП да тргуваат. Оваа иницијатива е наш одговор - станува збор за прифаќање на тие идеи и користење на заедничка платформа на СТО и ИСК за да им помогне да ги направат реалност. Со нетрпение очекувам да видам иновативни предлози насочени кон подигање на свеста кај ММСП за можностите што може да ги обезбеди трговијата и како тие можат да ги искористат тие можности. Системот за тргување е таму за секого, но на ММСП честопати им е потешко да стигнат до странските пазари. Колку е помал бизнисот, толку поголеми се бариерите. Ширењето на придобивките од трговијата понатаму и пошироко значи да им се помогне на овие компании да учествуваат, особено затоа што ММСП се важни важни работни места ".

Генералниот секретар на ИСК, Џон Данилович, изјави:

"Тргувањето на меѓународно ниво може да обезбеди огромен поттик за раст на ММСП. Ние знаеме дека малите бизниси кои извезуваат имаат тенденција да растат побрзо, да плаќаат подобри плати и да создадат нови работни места. Но, ММСП сè уште се соочуваат со значителни пречки кога станува збор за пристап до глобалните пазари. Сопствениците на мал бизнис честопати ни кажуваат дека им недостасува време и домашна експертиза за справување со трговските блокади - иако многу други не се свесни за потенцијалните можности што меѓународната трговија може да ги донесе за нивните компании. Реформите во политиката имаат важна улога во зголемувањето на извозот на ММСП. Но, ние исто така сметаме дека е време да се земе поинаков пристап кон овие проблеми со зголемување на моќта на приватниот сектор. Оваа нова иницијатива ќе се обиде да ги искористи знаењата, креативноста и мрежите на глобалната бизнис заедница за да го инспирира и поддржи развојот на ММСП. Ги повикуваме бизнисите и организациите од приватниот сектор низ целиот свет да ја играат својата улога како шампиони за мали бизниси ".

Какви предлози бараме под оваа иницијатива?

  • Предлозите можат да бидат во форма на кампањи за подигање на свеста, натпревари или изградба на капацитети, програми за обука и менторство.
  • ИСК и СТО ќе ја користат нивната заедничка платформа за поддршка и промовирање на успешни предлози. Прецизната поддршка обезбедена од ИСК и СТО ќе зависи од природата на добиените предлози.

Кој е процесот за поднесување предлози - и како ќе бидат избрани?

  • Предлозите треба да ги детализираат концептот, целите, временските рокови и другите информации, како што е соодветно. Предлозите не треба да бидат подолги од три страници. Предлозите се отворени само за приватниот сектор и претставничките тела. Сите предлози треба да се испратат на следната адреса во Word или PDF формат: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. или Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
врати се горе