Од визија до реалност: Настан за успехот на Спогодбата за олеснување на трговијата

Во видео пораката на комеморативен настан, Генералниот Директор на СТО Роберто Азеведо ТФА го опиша како договор кој претставува "најголема трговска реформа за една генерација".

Договорот "беше вистински историски чекор напред", изјави Азеведо. "Како прв мултилатерален договор, од создавањето на Светската трговска организација создадена во 1995 година, ТФА покажа без сомнение што СТО може да испорача."

Со забрзување на движењето, олеснето царинење на стоките преку границите, ТФА ќе има значителен економски ефект, потенцијално намалување на трговските трошоци на глобално ниво во просек за 14,3 проценти, забележа Азеведо. Овие придобивки ќе бидат поголеми отколку елиминирање на сите постоечки тарифи од целиот свет, при што најсиромашните земји ќе го почувствуваат поголемиот дел од придобивките.

Членките на СТО официјално се согласија да ги започнат преговорите за олеснување на трговијата во јули 2004 година, при што преговорите беа успешно завршени на министерската конференција на СТО на Бали во декември 2013 година На 22 февруари 2017 110 инструменти за прифаќање на Протоколот на Амандманот беа депониран во СТО, овозможувајќи на ТФА да стапи на сила; а до денес, 118 членки на СТО го ратификуваа договорот.

Поранешните преговарачи и претседавачи на преговорите за олеснување на трговијата, членови на Секретаријатот на Светската трговска организација, како и делегати ги делат своите ставови за тоа дека ТФА преговорите беа успешни. Неколку од нив изјавија дека пристапот "bottom-up" за вклучување на поширокото членство во текот на процесот е клучот, со што се осигура дека интересите на членовите беа земени во предвид при изготвувањето на текстот.

ТФА обезбедува развој и за најмалку развиените земји, со флексибилност да се прилагоди на спроведувањето на своите обврски во согласност со нивните специфични потреби и нивоа на развој. Тој исто така обезбедува практична помош за овие земји да ги преземат реформи преку Механизмот за договор за олеснување на трговијата (TFAF).

ГД Azevedo изјави дека друго потешко за дефинирање, но не помалку важно, достигнување на ТФА е да им даде на членките на СТО "доверба во себе", која се прошири и во други области на работа на организацијата, особено во помагање да се инспирира успешна министерска конференција на СТО во Најроби во декември 2015 година.

Моментумот создаден од страна на ТФА е исто така голем фактор во донесувањето на измена на Спогодбата на СТО за трговските аспекти на правата од интелектуална сопственост (ТРИПС) кој стапи во сила на почетокот на оваа година, рече Генералниот Директор Азеведо. Измената обезбедува правен пат да се олесни пристапот до поволни лекови во земјите во развој кои главно се потпираат на увоз за нивните медицински потреби.

Програмата за Настанот од 2 јуни е достапна тука.

Видео пораката од ГД Азеведо може да се види тука.

врати се горе